Home >> Nieuws >> Terugblik naar een succesvolle Happy Aging Day 2019!

Terugblik naar een succesvolle Happy Aging Day 2019!

Datum: 
17 oktober 2019

Op donderdag 17 oktober vond de vierde editie van de Happy Aging Day plaats. Deze dag, georganiseerd door LifeTechValley, groeide op korte tijd uit tot een vaste waarde in het Vlaamse zorginnovatielandschap. Het moment waarop verschillende stakeholders in de gezondheidszorg samen komen om polshoogte te nemen van de mogelijkheden van technologie voor de ouderenzorg. Meer dan 180 aanwezigen namen deel aan de Happy Aging Day. Door het samenbrengen van o.a. ondernemers, zorgprofessionals, academici en ouderen was deze dag een extra boost gegeven aan zorginnovatie.

De Happy Aging Day ging van start met een heuse primeur. Professor Piet Stinissen, gedelegeerd bestuurde Happy Aging, en Nico De fauw , CEO In4Care, kondigden aan dat vanaf 2020 alle activiteiten èn de Proeftuin van Happy Aging in In4Care integreren. Dit met behoud van de merknaam HappyAging voor alle In4Care ouderenzorg activiteiten. “We hebben een inspirerend netwerk rond zorginnovatie gebouwd en bijgedragen aan de successen van beloftevolle bedrijven. En dat gaan we in de toekomst ook blijven doen, maar dan vanuit het grotere In4care.” aldus professor Stinissen. Mooi om te zien hoe organisaties die zorginnovatie stimuleren het goede voorbeeld geven door de krachten te bundelen!

Na deze knallende start kon het publiek zich verblijden met 4 topsprekers die elk hun eigen blik wierpen op zorginnovatie. Liesbet Peeters kwam ons vertellen waarom zij gebeten is door big data in de gezondheidszorg. Vanuit haar rol als onderzoeker aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Hasselt leidt Liesbet één van de grootste data projecten ter wereld. Ze vertelde hoe onderzoekers in meer dan 30 landen oplossingen zoeken voor de uitdagingen rond big data in het kader van Multiple Sclerosis. Haar betoog voor FAIR data was overtuigend: data moet vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en herbruikbaar worden als we het in de gezondheidszorg echt ten volle willen benutten. Een andere blik op technologie in de gezondheidszorg werd gebracht door Peter Dedrij van Microsoft. Peter schetste duidelijk hoe medische data nog steeds zeer verspreid zit. Dit ondanks de opkomst van nieuwe technologie zoals de vele sensoren die ons in staat moeten stellen om gezonder te leven. Aan de hand van enkele duidelijk voorbeelden toonde Peter aan hoe Artificiële Intelligentie kan helpen om deze data om te zetten tot inzichten die zowel waardevol zijn voor de zorgverlener als de zorgvrager. Vervolgens kwam Charlotte Gréant aan de beurt, general mananger van startups.be en Scale-Ups.eu. Van Afrika tot in Amerika, tot op het podium van de Happy Aging Day. Charlotte heeft een internationaal professioneel parcours afgelegd en kon daar uit putten om haar blik op Happy Aging te delen. Ze had 3 enthousiaste boodschappen mee: gebruik ook als je ouder bent nieuwe technologie, deel de ervaring die je hebt en het is nooit te laat om te ondernemen. Zo kon ze ons vertellen dat je als 50-jarige ondernemer 2,8 keer zo veel kans op succes had als een 30-jarige ondernemer. Een duidelijke boodschap! Als afsluitende spreker was er Tommie Niessen. Tommie is op korte tijd een bekende figuur geworden in de Nederlandse zorg en dit op een wel heel erg innemende manier. Als verpleegkundige deelt hij de mooie momenten die hij beleeft via stukjes zoals hij het zelf zo mooi noemt. Tommie kreeg de zaal zowel aan het lachen als muisstil. Hoe? Door een hartverwarmende video van een ouder echtpaar bijvoorbeeld, die via een Virtual Reality bril dan toch nog eens beurtelings naar Hawaï op reis kon gaan. Ze hadden elkaar niet gemist maar het was zeker goed voor de relatie! Tommie brengt de zorg op een positieve manier in beeld, een mooie afsluitende spreker.

Tussen de sprekers door kregen de aanwezigen om, naar goede gewoonte, kennis te maken met 25 innovatieve producten en diensten in de innovatiemarkt. Op het einde van de dag viel zelfs één van deze zorginnovators in de prijzen met de Happy Aging Innovation Award, toegekend door een onafhankelijke jury van experten op het vlak van gezondheid, ondernemerschap en innovatie. Wanneer je weet dat FibriCheck en UgenTec, ondertussen 2 parels van de Belgische zorginnovatie, de prijs in het verleden reeds wonnen hoeft het geen betoog dat dit een zeer gegeerde prijs is. De winnaar sleept een coaching traject door Happy Aging t.w.v. €2000 in de wacht. Die eer kwam te beurt aan Sneezz, een Limburgse start-up die aan de hand van luchtmetingen, allergielijders via een app will helpen bij hun ongemak. Een Happy Future die er ook beter uitziet voor allergielijders, daar zet Sneezz op in.

Een mooie afsluiter voor een wederom geslaagde Happy Aging Day met een primeur in het zorginnovatielandschap, 4 boeiende sprekers en een onderdompeling in de zorginnovatie. Op naar een Happy Future!