Home >> Europese health- en agingsector verzamelt op de Happy Aging Day

Europese health- en agingsector verzamelt op de Happy Aging Day

Datum: 
24 mei 2017

banner

Europese health- en agingsector verzamelt op de Happy Aging Day

Op 24 mei vond de tweede editie van de Happy Aging Day plaats. Hasselt werd zo weer even het epicentrum van alles wat te maken heeft met innovatieve happy & healthy aging. Tijdens de tweede editie gingen we, letterlijk en figuurlijk, grensverleggend te werk: samen met onze Amerikaanse partnerorganisatie Aging2.0 maakten we er een heuse ‘European Summit’ van.

“We willen van aging een speerpuntsector maken in Limburg én Vlaanderen. Als je weet dat zestigplussers jaarlijks zo’n 30% meer spenderen dan andere leeftijdsgroepen én tegen 2030 goed zijn voor 24 miljoen extra jobs, een enorme opportuniteit. We willen op deze Happy Aging Day, zonder blind te zijn voor de grote uitdagingen op vlak van sociale zekerheid, gezondheidszorg en eenzaamheid, het belang van ouderen voor de economie in de verf zetten”, vertelt Ingrid Lieten, algemeen directeur van Happy Aging, over het waarom van deze dag.
 

Europese topsprekers, internationale bedrijven en verrassende innovaties

Happy Aging bokste voor de Happy Aging Day een stevig programma in elkaar met 40 boeiende sprekers uit 10 verschillende landen, 24 frisse start-ups op de innovatiemarkt, 25 zestigplussers om mee te speeddaten én dik 250 aanwezigen.

Vlaams minister Jo Vandeurzen en keynotespreker Koen Kas beten de spits af. In de daarop volgende panelgesprekken met specialisten van over heel Europe werden 6 relevante en pertinente thema’s aangekaart.

 • Social inclusion
 • Cognitive health
 • Livable communities
 • Investing in senior care
 • European landscape

1        2         3

In de loop van de dag vonden 2 pitchwedstrijden plaats: voormiddag streden 8 start-ups voor het felbegeerde Aging2.0-ticket dat recht geeft op een plaats in de finale van de Aging2.0 conferentie in San Franciso. Namiddag gaven 16 ondernemers het beste van zichzelf op 1 minuut tijd om de Happy Aging Innovation Award in de wacht te slepen.

De winnaars zijn …

  Coldplasmatech (Aging2.0): een Duitse start-up die blessures en wonden razendsnel geneest met een revolutionaire plasmatechniek

  Bedal (Happy Aging Innovatie Award): ontwikkelde met 'showerpatch' een pleister voor mensen met een katheter dat comfortabel douchen toelaat TESTicle (Publiekprijs): lanceerde zopas een zelftest voor detectie van teelbalkanker bij mannen

  coldplasmatechHAD

  bedalHAD

  4

  Inclusief eerste European Summit van Aging2.0

  De eerste editie van de Happy Aging Day vorig jaar betekende de start van het ambitieuze plan om van Limburg én Vlaanderen een hotspot te maken voor alle innovaties rond happy & healthy aging. Met deze tweede editie werden we de handen in elkaar geslagen met ’s werelds grootste agingcommunity Aging2.0: de Happy Aging Day was immers het forum voor hun allereerste European Summit.

  Het is niet alledaags dat een internationale organisatie als Aging2.0 naar Europa, laat staan België, afzakt. Waarom juist hier dan hun allereerste European Summit organiseren vraag je je misschien af? “Sinds vorig jaar bouwden we een stevig partnership uit,” weet Piet Stinissen, gedelegeerd bestuurder van Happy Aging, “zo brachten we bijvoorbeeld een bezoek aan de Aging2.0 Conferentie in San Francisco met een Belgische delegatie. Door onze ligging in het hart van Europa, de aanwezige expertise én uitgebreid netwerk kozen ze ervoor met ons samen te werken”.

  Ook Stephen Johnston, ceo van Aging2.0, beaamt: “Tijdens de Happy Aging Day zullen health en aging start-ups uit de hele wereld hun idee, product fo dienst voorstellen om samen met zorgorganisaties, lokale bedrijven en kennisinstellingen synergieën te zoeken”.

  Geen tijd om te rusten of roesten

  Net als het aantal zestigplussers wordt ook Happy Aging actiever met de dag: De nieuwe strategie wordt al een jaar volop geïmplementeerd. Vandaag bestaat het Happy Aging-netwerk uit zo’n 3.000 contacten, beschikt het over een proeftuin van 1.200 Happy Aging Experts (zestigplussers en mantelzorgers) die actief meewerken aan 40 projecten, organiseert Happy Aging 45 activiteiten en heeft het 20 partnerships in 10 landen. Het gezegde ‘rust roest’ is hier dus zeker niet van toepassing. Hopelijk tot volgend jaar!

  Kon je er niet bij zijn? Of wil je de Happy Aging Day nog eens herbeleven?

  Bekijk hier nog eens alle foto’s.